”Venus fra Svinesund” er et spennende, svært uvanlig funn fra steinalderen omkring 7.000 år gammelt. Sannynligvis er det et fruktbarhetssymbol som er bearbeidet av et hjerteformet fossil. Figuren ligner nedre del av kvinnekroppen med et markert hofteparti. Mage og kjønn er framhevet, og beina er slipt slik at figuren kan stå oppreist, høyde 3-4 cm.
Det spesielle ved funnet er at den er laget av et fossil. Det finnen ingen kjente paralleller av figurer laget av fossil som materiale. Derimot er det ganske vanlig å finne ubearbeidete dyretenner, skjell, sneglehus og lignende (også fossiler) som kan ha vært brukt som pynt, eller som amulett med magisk kraft. I folketradisjonen har slike ting vært knyttet til overtro. Enkelte symboler er knyttet til kvinnelig fruktbarhet på grunn av sin formlikhet med kvinnekroppen. I små, sårbare samfunn som vi må anta steinalderfolket levde i, er fruktbarheten en kritisk faktor for stammens overlevingsevne.
Det har lenge vært kjent at området ved Svinesund var befolket i steinalderen på grunn av de mange funn som er blitt gjort av boplasser og helleristninger. Da E6 skulle legges om ved byggingen av ny bro, ble traséen lagt rett over mange steinalderboplasser. Undersøkelser og utgravinger ble derfor forsert for at ikke arkeologiske verdier skulle gå tapt. Utgravingsprosjektet på ”E6-området” ble gjennomført i 2001 - 2002. Det var på en av mange boplasser på Torpum i den søndre delen av E6-traséen, mot Ringdalsfjorden at Venus ble funnet. Selv om stedet i dag ligger omtrent 50 m over havet, lå boplassen den gang i strandkanten. Det er også funnet flintøkser og andre verktøy som tilsier at boplassen hørte til nøstvetkulturen omkring 5 – 6000 år f.Kr. Sannsynligvis er Venus fra denne epoken.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar