Og slik begynte det....
Lyshaven er en liten familiebedrift som har sitt tilholdsted i Heradsbygd, Hedmark Fylke, i koselige lokaler på "Låven" Østerhaug Gård, ved Glommas bredd.
Gården produserer særegne, håndskårede kunstlys, og skjæreteknikken som benyttes, bygger på gamle tradisjoner helt tilbake til middelalderen. Selv om håndskjærte lys er ganske utbredt i de sydligere strøk, som Hellas, Spania og noen andre land i Europa, er det lite utbredd i Norge. Etter lang tids arbeide med videreutvikling av grunnteknikken, har bedriften nå utarbeidet en rekke ulike modeller og fargeformler. Her kan du blant annet finne lys som er formet som håndmalt stubbe, kiste, fele og noter, bok eller øltynne. De utskjærte lysene har gjennomgått en lang prosses for å kunne bli til et kunstverk.
Litt historie om hvordan de første lys ble til:
I de første lysene brukte man et stykke bark som ble dyppet i fett fra dyr .Dette ble så hengt opp til tørk før de kunne brukes. Fett fra gris, sau eller ku var det som mest ble benyttet. Også fiskeolje ble brukt til lysstøping.
Senere gikk man over til å bruke bivoks, som ga en bedre lysflamme og en bedre lukt enn fett fra dyr. Lysmakere gikk fra gård til gård, og produserte lys for gårdsfolket. I Japan ble det forsøkt å koke innsekter for å se om det kunne brukes som voks til lys. Likeså forskjellige frukter ble benyttet.
Store industrier dukket opp for å masseprodusere vokslys. Den første maskinen til storproduksjon ble laget i 1834 av franskmannen Joseph Morgan.
Her i Norge har man stort sett hørt om talg, voks og stearin innen lysstøping, men til historien hører også bivoks og honninglys. Til glede for oss alle, finnes det håndverkere i flere land som har tatt vare på dette fine håndverket.
Et levende lys gir hver og en av oss lys og varme i mørketiden, glede og kjærlighet der flammen uttrykker liv, lys ,varme og ikke minst minner.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar