- Ta en stor flaske og fyll den halvfull med bær (fryste bær kan også brukes!)
- Hell over 35 cl sprit
- La flasken stå
- Sil vekk bærene etter en måned og søt med 2-4 dl sukker.
Ønsker du en tykkere og fyldigere likør, kok en sukkerlake så konsentrert som mulig. Bruk aldri melis til likør!!! Det anbefales å bruke hvit sirup (kjøpes i Sverige) som er en ferdig sukkerlake (7 dl sirup = 500 gr sukker). Flytende honning kan også anvendes, men husk at den i tillegg til å være et søtningsmiddel, er et krydder.
- La det stå minst en måned til, gjerne litt lenger
- Rist på flasken av og til så sukkeret løser seg opp og blander seg med spriten
Fruktlikør lages på omtrent samme måte. Skjær frukten i biter og hell alt sammen på en krukke. Urtelikør kan derimot ikke lages etter noen standardoppskrift. Her må man bare prøve seg fram.
De som krydrer sitt eget brennevin, pleier alltid å anbefale brennevin 45 % på grunn av det lave alkoholinnholdet. Det sies at smakene kommer bedre frem i svakere sprit. Når man lager likør, skal man velge så sterkt sprit som mulig. Frukt, bær og sukkerlake tynner ut spriten, og hjemmelagde likører får nesten alltid lavere alkoholinnhold enn de ferdigkjøpte.
Man kan benytte sprit som:
- Brennevin 45 %
- Brennevin 60 %
- Vodka
- Konjakk
- Eau-de-vie
- Rom
- Gin
- Whisky
- Arak
Det vanligste er å velge sprit med nøytral smak som brennevin 45 %, 60 % og vodka. I fjor laget jeg likør av Eau-de-vie (i seg selv litt krydret) med stort hell. I år har jeg valgt 60 %, fordi jeg ønsker en likør med snert! Den som lever får smake... Ønsker man en ekstra smakstilsetning, kan man tilføre 1-2 glass rom, gin eller arak som gir mye smak. Tilsetter du disse spritslagene, må likøren lagres lenger, fordi det tar tid før smakene blander seg.
I gamle likøroppskrifter er det alltid med mye nellik, kanel og muskat. Personlig bruker jeg 2-3 solbærblader, et par kanelstenger og 4-5 nellikspiker. Nellik gir en spesiell og kraftig aroma. Kanel runder av og forhøyer smaken uten å dominere. Det samme med solbærbladene.
Av andre krydder du kan benytte er:
- Korianderfrø - runder og forhøyer smaken
- Kardemomme - karakteristisk smak
- Vaniljestang gir sødme
- Et blad malurt eller et par rognebær gir et snev av bitterhet (må ikke ligge på sprit mer enn et par timer)
- Anis, stjerneanis og kjørvel - gir sødme og tydelig lakrissmak
- Einebær - sødme og ligner på gin
- Sitronskall - godt til plommelikør! Bruk bare en liten bit.
- Bitre mandler skal man være veldig forsiktig med
- Knuste steiner av kirsebær, plommer, slåpetorn, aprikoser og ferskener kan aldri ødelegge en likør - kun gi en vidunderlig ekstra aroma.
Likør som er søtet med sukker, kan plasseres i solvinduet - sukkeret løser seg opp raskere. Har du sukret med lake eller sirup, kan du sette den i et skap eller spisskammers.
Frukt og bær skal siles gjennom en vanlig sil. Filtrer så likøren gjennom et finmasket tøy eller filter (nylonkaffefilter). Legg plastfolie eller en tallerken over filteret slik at ikke aromaen og alkoholen forsvinner!
Ønsker du å tilføre likøren ekstra farge, kan du bruke:
- Spinat
- Blåbær
- Kirsebær
- Perikum
- Safran
- Gurkemeie
Likøren blir ikke ødelagt av å lagres noen år. Det værste som kan skje er at fargen blir blassere. Setter du likør nå, vil jeg anbefale å la den godgjøre seg fram til jul. Tenk deg en kald, mørk førjulskveld foran peisen med et glass likør som bærer bud om ny vår og sommer? Da snakker vi om sanselig nytelse... Må bare oppleves!
2 kommentarer:
Hei igjen!
Når skal man evt ha i krydder? Etter at man har silt av bærene, eller helt fra begynnelsen?
God kveld, god kveld!
Jeg blander alltid sprit,krydder og bær sammen fra begynnelsen (da snakker jeg om bærlikører!) Lager du derimot likør av urter, blomsteremner, nyttevekster e.l., må du være obs på trekketiden. Den kan variere fra et par timer til noen dager. Søtes i etterkant. Spriten har til oppgave å trekke ut de gode stoffene som smaksetter likøren. Jeg ville nok ventet med krydringen til trekketiden var over. Bare spør igjen hvis det er noe du lurer på.
Legg inn en kommentar