Sider

søndag 10. august 2008

Åttetallsymbolikken i lys av middelalderteologien

Middelalderteologien forkynte at det eksisterte et forhold mellom verdensaltets oppbygning og de geometriske og tallmessige systemer. Kirker ble planlagt utfra tanken om at delene i en helhet var proporsjonale, og disse delene forutsatte matematiske relasjoner mellom dem.

Åttekanten ble sett på som en mellomting mellom kvadrat og sirkel. Kvadratet var bildet på jorden, mens sirkelen, som regnes som geometrisk perfekt, var et uttrykk for himmelen. Sirkelen symboliserte derfor Gud, kosmos og skaperverket. Allerede i antikken ble det reist åttekantede og runde bygg. Formen på rundbygningene symboliserte livsveiens sluttpunkt – den evige ro.
I motsetning til den førkristne gravbygning som markerte livets sluttpunkt, kommer kristendommens runde og lignende former til å uttrykke livets begynnelse. Symbolikken i den åttekantede formen henspeiler på de åtte sjeler som ble reddet i Noas ark. I følge Augustin, den store kirkefader, var åtte et tall som bar bud om oppstandelse og udødelighet, fordi åtte kunne oppdeles i Treenighetens tall tre, og jordens og materiens tall fire (de fire elementer). Legger vi sammen ånd og materie, får vi tallet sju – menneskets tall. Tallet sju er også dødens tall, fordi mennesket er dødelig. I dåpen blir Kristus født i hvert menneske til tre + fire + en = åtte. Augustin begrunnet dette i at Gud hvilte på den åttende dagen, og at Jesus stod opp fra de døde på den åttende dag. På denne måten ble åttekanten et minne om dåpen, graven og oppstandelsen. Tallet 888 uttrykker Kristus, mens tallet 666 uttrykker djevelen. Etter at sjutallet, fullstendighetens og fullkommenhetens symbol er fullbyrdet, betegner bruken av åtte en ny begynnelse. Starten på en ny periode, ulik den foregående, markeres ofte med uttrykket ”den åttende dag”. Tallet åtte forekommer også i beskrivelsen av tabernaklet og det nye templet, og etter de åttes saligprisning (Matt. 5, 3-10), blir åtte kalt salighetens tall. Et liggende åttetall oppfattes som de ting som stadig kommer tilbake til seg selv, og er et sinnebilde på tidløshet. I matematisk sammenheng er tegnet et symbol på uendelighet.

Sammenfatning:
  • Kvadrat symboliserer jorden
  • Sirkel symboliserer himmelen, Gud, kosmos og skaperverket
  • Tallet 3 symboliserer Treenigheten (Faderen, Sønnen og Den Helllige Ånd)
  • Tallet 4 symboliserer jorden og materien
  • Tallet 7 symboliserer: Mennesket, døden, fullstendighet, fullkommenhet
  • Rund form i førkristen tid symboliserte den evige ro, livets slutt
  • Rund form i kristen tid symboliserer livets begynnelse
  • 888 symboliserer Kristus
  • 666 symboliserer djevelen
  • Åttekanten symboliserer en tilstand mellom himmel og jord, og skal minne om dåpen, graven og oppstandelsen

  • Tallet åtte symboliserer: Oppstandelse, udødelighet, ny begynnelse, salighet, tidløshet (liggende åttetall), uendelighet (i matematisk sammenheng)

2 kommentarer:

troro - the artists behind sa...

Hei Sjoggfrid.....nyttig informasjon og veldig spennende med at du tar tak i symbolikken. Hva med norsk kultur, primstaven, hva dagene vet osv.....
Skriv i vei
Klem fra gutta i bakken

SNEFRID sa...

Hei på dere!

Skjønner hvor dere vil hen, men i dag ble jeg så forstyrret av disse "utstillingsdamene" med sine kolossale brystmål at jeg bare måtte formidle dette videre. Den som venter på noe godt, venter ikke...

STOR klem til gutta i bakken