Sider

mandag 18. august 2008

Den første vikingbyen i Norge

Om vikingbyen Skiringssal

Kaupang i Tjølling ved Larvik, var et viktig handels- og kultsenter i tidlig vikingtid (800-900-tallet). Sagaen kaller stedet Skiringssal. De arkeologiske utgravingene tyder på at stedet var Norges første by.

Stedet var velegnet som handelssted: Lett atkomst fra havet, lun og beskyttet havn, lett for seilskip å manøvrere både inn og ut av havnen. Stedet lå også sentralt til ytterst i Viken (Oslo­fjorden) med lett sjøreise til Danmark og Sverige. Stedet hadde et rikt og frodig innland, sannsynlig med en lokal høvding med makt til å beskytte virksomheten mot overfall og plyndring.

Kaupang hadde besøk av handelsreisende og håndverkere fra alle kanter av Nord-Europa. At noen slo seg permanent ned på stedet, har utgravingene vist. Det har vært håndverkshus i rader langs vannet, og det finnes tufter og spor av enkle hus med jordgulv og grue i midten. Rester og avfall fra produksjonen forteller om et rikt håndverksmiljø med smier, snekkerverksted, smykke- og glass­produksjon.

Spesielt er funnene fra smykkeverkstedene interessante. Det er funnet smeltedigler og støpeformer som tyder på velutstyrte verksteder. Noen av funngjenstandene har sin opprinnelse i de britiske øyer, andre har klar kontinental tilknytning. Spesielt viktig er funnene av verktøy, støpeformer og produksjonsavfall. Dette forteller oss at det var lokal produksjon, ikke bare handel med importerte varer. Funnene er noe av grunnlaget for å kunne hevde at Kaupang var en vikingby og sentralt handels­senter.

Årsaken til at byen døde ut på 900-tallet er ikke kjent.

Ingen kommentarer: