Sider

lørdag 23. august 2008

Likører av naturens blomster og urter

Røsslyngblomstlikør er en behagelig drikk som smaker skog
  • 35 cl sprit
  • 1-2 dl røsslyngblomster
  • 1/2 dl flytende honning

  • Risp av de små blomstene (det går med ganske mange blomster til en flaske)
  • La det trekke i to uker
  • Søt med flytende honning

Løvetannlikøren har en klar og vakker gul farge. Smaken er aromatisk med en anelse bitterhet

  • 2-3 dl av bare det gule på blomstene
  • 35 cl sprit
  • 2 dl sukker
  • Saften av 1/2 sitron

La den trekke i en uke!

Sannas urtelikør har en rødbrun farge, og er meget vakker

  • 5 dl sprit
  • 1 dl sukker
  • Liten kvast sitronmelisse
  • Liten kvast salvie
  • Liten kvast basilikum
  • Liten kvast muskatsalvie
  • Liten kvast rosmarin
  • Et blad agurkurt

Urtene fikk trekke i seks timer og deretter silt fra. Sukkeret ble tilsatt, og glasskrukken med likør satt i skapet.

Det er ganske vanskelig å prøve seg fram til oppskrifter på urtelikører. Anbefales å lage essenser som man blander ut med sprit og sukker. For å lære seg de forskjellige kryddernes egenskaper, kan man legge hver urt i 1/2 dl sprit og la dem trekke noen timer før man smaker. En del urter blir beske hvis de får stå for lenge, for eksempel mynte og sitronmelisse. Rosmarin og isop skal helst tørkes for at bitterstoffene skal forsvinne og smaken komme bedre frem. Rosmarin er ekstra viktig for smaken. Oregano (bergmynte) og basilikum er herlige. Vær forsiktig med mynte.

Mjødurtlikør smaker som noe man aldri tidligere har smakt.

Hvis du er på jakt etter mjødurten, oppsøk våte landskap som myr, fuktige enger, vassdrag og ferskvannskanter. Planten er flerårig, har kremhvite små blomster og kan bli 0,5-1,5 m høy. Duften er karakteristisk og bedøvende - sterk! Når den blomstrer i juli, henger duften over hele området. I eldre tid ble den brukt som tilsetning i mjød, derav det norske navnet.

  • 35 cl sprit
  • 5-6 blader av mjødurt
  • 2 dl hvit sirup eller sukkerlake
  • 1 dråpe grønn konditorfarge eller litt spinatfarge

La det stå i to uker og sil fra. Konditorfargen gir sammen med likørens egne brungule farger, en vakker grønn nyanse. Hvis man skal farge med spinat, må man forvelle den før man presser grønn væske ut av bladene.

Kjærlighetslikør - en mindre strevsom variant enn oppskriftene på elskovsdrikker man finner i gamle bøker:

  • 35 cl sprit
  • Det tynne, gule skallet og saften av 1/2 sitron
  • 1 dl flytende honning
  • 1 dl sukker
  • 1 kanelstang
  • 5 ss koriander (høres kanskje mye ut, men det stemmer)
  • 5 fennikelfrø
  • Tørket salvie, en klype
  • Tørket rosmarin, en klype
  • Tørket basilikum, en større klype
  • Et par hakkede mandler
  • Noen lavendelblomster
  • Litt safran for kjærlighet og farge

La den trekke i minst en måned, smak på sødmen og la den hvile et halvt år. Ta den opp en kjørlig kveld og hell forsiktig slik at den ikke blir grumsete av bunnfallet. By din kjære et glass og nyt effekten.... Du vil bli overrasket!

Ikke glem å samle morsomme flasker til å ha likøren i. Brukthandlerne har et stort utvalg av flasker/karaffler/glasskrukker du får kjøpt for en rimelig penge. Og merk likøren!!! Man tror man husker, men..... det gjør i alle fall ikke jeg.

Kilde: Sannas likørbok 1994

Ingen kommentarer: