Sider

fredag 29. august 2008

Desconocida Unknown Ukjent - globalt politisk kunstprosjekt

Ny utstilling i Galleri Soft fra 21. august til 5. oktober 2008. Utstillingen er en rominstallasjon bestående av foto, video, tekstil og stasjon for workshops, og har fått tittelen Desconocida Unknown Ukjent. Kunstneren Lise Bjørne Linnert står ansvarlig for prosjektet.

Hundrevis av kvinner er torturert, voldtatt og drept i grensebyen Juàrez i Mexico. Mens amerikanske merkevarefabrikker profitterer på billig arbeidskraft, drar fattige kvinner til den tungt belastede grensebyen for å arbeide med livet som innsats. Etter 15 år fraholder fortsatt mexicanske myndigheter å etterforske saken. USA har tilbudt assistanse, men Mexico avviser tilbudet og dysser ned mordene til et ikkeeksisterende fenomen. Journalister, aktivister og ofrenes familier blir forsøkt truet til stillhet.

Lise Bjørne Linnert gir derimot denne mennesketragedien en stemme gjennom sitt kunstneriske prosjekt. Ofrenes navn løftes frem i lyset ved brodering av små navnelapper. Broderi- workshops arrangeres verden over og i relasjonell samhandling viser deltagerne i Linnerts prosjekt global solidaritet. 700 mennesker i 22 land har deltatt til nå. Hver deltager broderer navnet til en drept kvinne i Juàrez på en navnelapp, samt ordet ukjent på sitt eget språk og alfabet for å minnes alle de ofrene vi ikke kjenner navnet til. Antall broderte navnelapper stiger stadig og teller per i dag snart to tusen stykker.

Dette prosessrelaterte prosjektet, som kan forstås som en stillfaren protest mot kvinners undertrykkelse i flere av verdens samfunnskulturer, presenteres med dette for første gang i Norge. Desconocida Unknown Ukjent har tidligere vært vist ved Station Museum of Contemporary Art i Houston, USA og ved Luleå Sommer biennale i Sverige i 2007, der prosjektet vant en av biennalens to priser. Installasjonen skal neste år vises ved en internasjonal vandreutstilling i regi av UNESCO og ved Farleys Yard Gallery, Lee Miller and Roland Penrose Estate i Sussex, UK.

Utstillingen på SOFT galleri viser det politiserte broderiarbeidet i form av et dokumentasjonsprosjekt; gallerirommet inntas av foto, videoarbeid, tekst, arbeidsstasjon for workshops og performance.

Det vises to videoarbeid i utstillingen:

Missing young women av Lourdes Portillo. Dette er en prisbelønt dokumentarfilm om kvinnemordene i Ciudad Juàrez produsert i 2001. Lourdes Portillo er opprinnelig meksikansk, men bosatt i USA. Hun brukte 3 år på å lage filmen.
Threading Voices er laget av Lise Bjørne Linnert og Jose Ferreira i 2008. Deres dokumentarfilm fokuserer på det forebyggende og sosiale arbeidet Marisela Ortiz Rivera og organisasjonen Nuestras Hijas de Regreso a casa utfører i Ciudad Juarez. Et utrettelig arbeid basert på en sterk tro på hvert enkelt individs egen styrke og utviklingsmuligheter, gitt at individet blir sett og anerkjent.

Lise Bjørne Linnert, født 1964, bor og arbeider i Oslo. Hun har sin kunstutdannelse fra Glassell School of Art, Museum of Fine Arts MFAH, Houston, USA. Hun har stilt ut arbeidene sine kollektivt og separat i Norge, USA og flere andre land. Blant annet utstillingen White Noise på Kunstbanken på Hamar i 2007.
Det avholdes workshops tirsdag 9. og 16. september kl 19 – 21.Velkommen!

Prosjektet er støttet av:Norsk Kulturråd Kaja og Bårds Fond for Gode Formål, Oslo, Norge The Station Museum of Contemporary Art, Houston, Texas, USA Perlehuset A/S, Oslo, Norge Arctic Paper Norge A/S

Jeg har vært i kontakt med Lise, og dersom du ønsker å avholde en work-shop der du bor, er det bare å ta kontakt med henne. Hun sender informasjonsmappe, materialer o.a. En DVD er også til utlån. Navnemerkene dere broderer vil bli samlet under byen/plassen dere kommer fra, og tilføyd det ferdigstilte prosjektet.

Galleri Soft åpnet høsten 2006, og er Norske tekstilkunstneres galleri.
Rådhusgaten 20, 0151 Oslo.

Tlf.: 22 33 59 82

Åpningstider: Tirsdag-fredag: 12-17, lørdag-søndag: 12-16

Lenker

http://www.tekstilkunst.org/soft/
http://www.lisebjorne.com/

Ingen kommentarer: