Sider

mandag 25. august 2008

Inger Maries råd om løvetann og nesle

Inger Marie Theodorsen har vokst opp med bruk av nesle, løvetann, karvekål og groblad. I 1987 - 88 - 89 - 90 var hun fast kursdeltager hos en av Norges fremste urtespesialister, Solveig Walle. Har også skolering innen urtekosmetikk. Siden 1991 har hun drevet med omvisning i egen urtehage, kursvirksomhet og reist rundt på Østlandet og holdt foredrag med lysbilder.

Nesle
Neslen motvirker jernmangel i blodet og tilfører kroppen det meste av mineraler som du trenger. Den er blodrensende , blodsukkersenkende. Hjelper mot urinveisykdommer og den er lett avførende. Hjelper også ikke minst mot revmatiske smerter, og skal også fremme hårveksten. Den skal også dempe, ja til og med fjerne eksem.

Nesle-juice
  • 5-6 stk unge nesleskudd uten blomster.
  • 2 1/2 - 3 dl vann
  • 1/2 - 1 appelsin

Kjøres i hurtigmikser til en masse. Trekkes (uten varme) i 20 minutter. Siles.

Løvetann hjelper mot:

  • gallelidelser og leversykdommer
  • sukkersyke, hudkløe og utslett
  • fordøyelsesbefordrende
  • gikt og revmatisme stoffskiftesykdommer, gulsot
  • Den er svette- og urindrivende, blodrensende og blodfortynnende

Bruk av løvetann
Alle urter skal plukkes i full sol! Til salater brukes friske rå røtter og unge blader
Blomsterstengelen hjelper ved kroniske leverbetennelser, 5-6 stykk per dag. De hjelper også ved sukkersyke, opptil 10 per dag. Så lenge løvetannen står i blomst.
LØVETANNBLOMSTERer nydelig stekt i olivenolje. Lekkert tilskudd på middagsfatet. Man kan også steke unge blader.


LØVETANNVIN lager man kun av blomstene uten den grønne hamsen.


LØVETANN-TE

1 toppet teskje med hakkede røtter og 1/4 liter kaldt vann trekkes natten over uten varme. Varmes neste dag til kokepunktet (OBS: skal ikke koke). Siles.
Denne mengden drikkes 1/2 del før frokost og 1/2 del etter frokost i små slurker.
Du kan også bruke blader til te, men bruk unge blader, for de forvokste er meget bitre. Det anbefales å dekke til bladene så sollyset ikke kommer til, da det er sollyset som fremmer bitterheten i løvetannbladene. Dette gjøres med blader du skal bruke til te og salat.

LØVETANNSIRUP

4 toppede håndfulle løvetannblomster legges i 1 liter kaldt vann og bringes langsomt til kokepunktet.
Ta kjelen av platen og la det stå natten over. Siles neste dag. Press saften godt ut av blomstene. Rør så inn 1 kg. råsukker i saften og tilsett 1/2 sitron i skiver.
Kjelen settes uten lokk på komfyren på laveste trinn (for å bevare alle vitaminer). Så fordamper væsken uten å koke. Avkjøles.
Gjenta oppvarmingen og avkjølingen 2 - 3 ganger.
Sirupen må ikke være for tykk, da vil den krystallisere seg. Den må heller ikke være for tynn, da blir den sur.
Sirupen passer som pålegg og til kake.

Kilde: Østfold urtelag






4 kommentarer:

Laila sa...

Hei!

Jeg fant oppskrift på løvetannvin her http://www.vinlegging.net/rstoff/lovetann.shtml

Skal jeg prøve meg på til neste år :)

P.S. Nå har jeg lagt ut solsikke-bilder på På druen-bloggen min :)

SNEFRID sa...

Hei, hei :-)

Dette må jeg sjekke ut nærmere. Har aldri laget løvetannvin før. Når andre klager på mye løvetann, kan vi i stedet glede oss over de lyse hodene... Jeg vet at løvetannvin skal være veldig godt, men det går med mange hoder ikke sant? Uansett hvilken tilberedningsform vi velger, er løvetann god for helsa vår!!! Skal bli spennende å følge vinprosjektet ditt. Gleder meg til å se bildene. God natt til deg og takk for linken.

troro - the artists behind sa...

Hei
Løvetannvin er utrolig godt, jeg skal gi deg et tips, plukk kronbladene på åkern, IKKE ta av blomsterhodene og ta de med hjem, fordi Løvetannenblomsten lukker seg når du tar den av stilken. Jeg har aldri og kommer aldri til å ta med blomsten hjem. Det ble et utrolig arbeid.

SNEFRID sa...

Halå, halå til dere!

Ser man det... takk for kjempetips. Unødvendig arbeid setter vi ikke pris på nei. Dette var et nyttig tips jeg med glede bringer videre! Snakkes