Sider

fredag 26. september 2008

Tibetansk byggbrød med Nett-tips

Er du lei av samlebåndprodusert billigbrød? Da er du i såfall ikke alene! Flere og flere ønsker brød bakt på gamlemåten med stor smaksfylde og mye næring.

www.Helios.no er en norsk stiftelse som omsetter økologisk mat. Nettstedet har egen seksjon med oppskrifter på mange typer tradisjonsbrød som: Pumpernickelbrød, Russisk svartbrød, Surdeigsbrød, Esekiels brød, Engelsk havrebrød og Tibetansk byggbrød etc. Oppskriftene er hentet fra fjern og nær, og gir et lite innblikk i andre lands brødtyper og skikker.

Tips ved langtidsheving av brød og rundstykker med gjær

Ved langtidsheving greier det seg med ca 5 g gjær pr. brød. Det er en fordel å sette deigen i to trinn; først en fordeig for å få gjæringen igang, og så selve hoveddeigen. Kna godt og la gjerne deigen heve seg flere ganger, da blir også brødet fastere og smuldrer ikke så lett. Du kan blande inn melk, surmelk, myse, smør eller olje for å gjøre brødet saftigere og lengre holdbart.
Vanlig steketemperatur for brød er 180-200°C i 60-80 minutter, men enkelte oppskrifter som rundstykker og småbrød krever høyere temperatur 220-230°C i 20-30 minutter. Her følger oppskriften på Tibetansk byggbrød - et smakfullt brød med en særegen smak av det ristede byggmelet.

Tibetansk byggbrød

Dette trenger du:

75 g byggmel
15 g gjær
2 ts brunt sukker
2,5 dl lunkent vann
75 g sammalt hvete
175 g hvetemel
15 g hirseflak/hel hirse
2 ss solsikkeolje
1-2 ss byggflak

Slik gjør du:

Legg byggmelet i en jernpanne og rist det forsiktig under stadig omrøring til det blir gyldenbrunt. Løs gjæren opp i det lunkne vannet sammen med halvparten av sukkeret. La det stå til det begynner å boble. Bland det ristede byggmelet med hvete, sukker, salt og hirse. Drypp oljen inn i melet og bland godt til oljen er jevnt fordelt. Deretter tilsettes gjærblandingen og deigen knas godt.

Legges i en godt tildekket bolle og settes på et varmt sted til deigen har hevet seg. Slå den sammen og kna den til den blir glatt og smidig. Formes til et brød og settes på smurt bakebrett. Sprut vann over og strø på byggflak. Sett en passende bolle o.l. over deigen og etterhev til dobbelt. Stekes i ovnen på 230°C i 15 minutter, deretter på 190°C i 20 minutter.

Kilde: www.Helios.no

Nett-tips:
Besøk gjerne nettstedet til den danske mesterbakeren Jørn Ussing Larsen www.aurion.dk Her finner du oppskrifter, og kan lese om kornets bakgrunn.

Ingen kommentarer: