Sider

torsdag 25. september 2008

Birger Schlaug - en sterk profil i svensk samtidsdebatt

Før presentasjonen av Birger Schaug, vil jeg gjøre deg oppmerksom på hans spennende blogg du finner på: schlaug.se Bloggen er en dagsaktuell blogg, og skrevet av en dyktig og oppegående kar som har mye å melde! Birger Schlaug skriver om miljøet, makten og friheten - og litt om musikk...

ProVoka presenterar Birger Schlaug

Birger Schlaug, född 1949, är sedan mitten av 80-talet en stark profil i den svenska samhällsdebatten. Flera tusen föreläsningar, föredrag, krönikor och debattartiklar samt otaliga radio- och teveframträdanden har gjort honom till en av Sveriges mest erfarna debattörer och föreläsare. Sedan 2001 har han inte kvar några politiska uppdrag - efter att i mer än 15 år varit partipolitiskt aktiv i De gröna.

Idag deltar han bland annat i:
SVT:s Nyhetspanel, skriver böcker och krönikor,deltar i debatten genom sin blogg SCHLAUG.SE samt är engagerad i Elin Wägnersällskapet och lokalt i Föreningen Rädda Tisnaren. Gör tillsammans med den brittiske sångaren Fred Lane föreställningen (D)Elvis Presley.

Birger Schlaug har skrivit flera böcker, bland annat:

Miljön, makten och friheten, som behandlar naturvetenskapens, kulturens och ekonomins påverkan på dagens samhälle.

Svarta oliver och gröna drömmar, i vilken Birger på ett ledigt sätt berättar om allt från ekonomiska sammanhang och genteknik till upplevelser från barndom och politik.

Gud älskar att färdas i en rosa Cadillac, en kritikerrosad roman om Elvis, rockmusiken och tidens om var.

Birger har också medverkat i ett tiotal antologier, bland annat:

Välj energi! - om energisystemet.
Ombyggnad pågår - om kooperativ utveckling.
Det nya klassamhället – om ekonomiska drivkrafter.
Handbok i ekologi
Maskrosbarn - om Miljöpartiets historia

Birger Schlaug var under åren 1985-88 samt 1992-2000 språkrör för Miljöpartiet de Gröna, ett parti han var med att grunda och utveckla. Han var riksdagsledamot åren 1988-89, samt 1994-2000.

Birger har varit nämndeman i Kammarrätten och innehaft uppdrag i bl.a. Exportkontrollrådet EU-nämnden samt Sverige FN-delegation. Har även varit ledamot i den kommitté som arbetat med egendomsskatter, förmögenhetsskatter och fastighetskatter.

Birger skriver krönikor i flera tidningar, fungerar som moderator vid debatter samt arbetar praktiskt med info- och mediestrategier. Han håller föreläsningar om miljö- och klimatfrågor samt om en av svensk kulturhistorias främsta gestalter: Elin Wägner. Birger är medlem i Elin Wägnersällskapets styrelse och skriver en Wägner-blogg, där han bland annat recenserar hennes böcker och informerar om hennes liv.

Lokalt har han varit ordförande i Vingåkers Volleybollklubb - som spelar i elitserien och har en stor ungdomsverksamhet. Är nu styrelseledamot i Föreningen Rädda Tisnaren.

Birger har dessutom skrivit manus till föreställningen (d)Elvis Presley – historien om Elvis, musiken och tiden som var, där han själv medverkar tillsammans med den brittiske sångaren Fred Lane. Birger gör även föreställningen Mess Of Blues, där han ensam tillsammans med en bunt unika inspelningar gör en föreställning i form av författarafton eller kulturafton

Mikaela Holm/ProVoka /provoka@telia.com

Ingen kommentarer: