Sider

fredag 26. september 2008

"Kvinneliv - Kunstnerliv" kvinnelige malere i Norge før 1900

Boka "Kvinneliv - Kunstnerliv" byr på spennende møter med en rekke kvinnelige norske malere fra det 19. århundre. Aasta Hansteen, Harriet Backer, Asta Nørregaard, Kitty Kielland og Oda Krohg er sentrale skikkelser.

Anne Wichstrøm tar utgangspunkt i kvinnenes stilling i siste halvdel av 1800-tallet, og gir en nyansert og veldokumentert skildring av hvordan de store samfunnsmessige endringer påvirket de kvinnelige malerne og deres arbeidsforhold. Fra en tradisjonell kvinnerolle tok de steget ut i offentligheten. Kvinnenes friere stilling ga muligheter til å reise utenlands og studere ved læreinstitusjoner i München, Berlin og Paris. Noen begynte prøvende på en kunstnerkarriere og avbrøt da ekteskapet ble aktuelt, mens andre satset ambisiøst på et profesjonelt nivå. Motivene fra denne spennende perioden i norsk kunsthistorie speiler ofte kvinnenes egen livssituasjon og sosial status. Boken er rikt illustrert og inneholder også kortfattede biografier om alle de 72 kunstnerne som er med.

Anne Wichstrøm (f. 1941) er professor i kunsthistorie ved Universitetet i Oslo. Hun har skrevet om høymiddelalderens maleri i verket "Norges malerkunst" (1993). Hun har også utgitt "Kvinner ved staffeliet" (1983) og "Oda Krohg. Et kunstnerliv" (1988). Den foreliggende boken ble belønnet med Brageprisen da den utkom første gang i 1997 (Gyldendal).

Hensikten med boken er å forsøke å forstå vilkårene for kvinners kunstutøvelse og karriere, ikke å vise fram 72 individuelle kunstnerpersonligheter. En flott og viktig dokumentasjon for framtida. Anbefales!

Ingen kommentarer: