Sider

lørdag 13. september 2008

Fred Åkerström (1937-1985) - en av de fremste trubadurene i svensk musikkhistorie

Fred Åkerström ble født i Stockholm 1937. Hans gjennombrudd som visesanger kom 1963 etter å ha vunnet en talentkonkurranse på Källaren PB i Gamla Stan i Stockholm. Førstepris var en platekontrakt. Hans debut-LP var en tolkning av Ruben Nilsons ”Vanvördiga Visor”. Etter dette gikk hans karriere rett oppover. Fred spilte på puber i hele landet, og på somrene turnerte han i folkparkene.
På slutten av 1960-tallet ble Freds repertoar preget av politiske strømninger. I lag med Cornelis Vreeswijk sang han radikale sanger mot Vietnamkrigen og sosial urettferdighet. Han ble kalt ”viserevolusjonær” og var ikke lengre velkommen i de fine salongene. Når den røde fredsveien hadde lagt seg, resulterte hans tidligere politiske engasjement til at Fred fikk vanskeligheter med å få engasjement.
Som nygift og nybakt pappa til CajsaStina (født 1967 og døpt etter Fredmans første epistel), ble Fred Åkerström tvunget til å luske land og strand rundt for å få økonomien til å gå i hop. Dette førte til at helsen hans fikk mye ”juling”. På våren 1970 ble han lagt inn på Karolinska Sjukhuset for stressmage.
Fred var en vinglad herre, og hadde alltid vært glad i mat. Nå var han blek og mager. For å kunne vinne tilbake publikums gunst og samtidig løse sine økonomiske problem, begynte Fred å synge ”snille” viser. I løpet av sommeren 1970 reiste han rundt på ulike frikirkelige samlinger. Det er først når han begynner å synge Bellman at lykken går hans vei. Fred gir tekstene liv og dybde, og publikum kan rett og slett ikke få nok av Freds Bellmantolkninger. Han ble Fred(man) Åkerström for hele det svenske folket, og fikk til og med rollen som Fredman i Lars Forsells oppsetning av ”Haren och Wråken” på Stadsteatern 1978. Rollen var som skapt for mannen, og førte til stor suksess.
I løpet av 1970-tallet hadde Fred rukket å skille seg. Hans ekskone Ingrid hadde tatt datteren CajsaStina med seg og flyttet til Karlskrona. Fred ble forlatt ensom og deprimert. Treffer så Expressenjournalisten Margareta Frost, gifter seg 1980 og kommer på føttene igjen. Han går ned 20 kilo, og begynner en sunnere livsstil! Fire år senere tar kjærligheten slutt og skilsmissen er et faktum. Fred forlater Stockholm og flytter til Karlskrona for å komme nærmere sin elskede datter. Tiden i Karlskrona blir dessverre dyster, og Fred blir dårligere psykisk som fysisk. Fredag 9.august 1985 blir Fred Åkerström funnet død i sin leilighet i Karlskrona – bare 48 år gammel. I Dagens Nyheter den 11.august 1985, kunne man lese: ”Tilbake finnes bare en rungende stillhet”. Han hviler på en bortgjemt plass på Norra kirkegård.
Datteren CajsaStina Åkerström har gått i sin fars fotspor. Som liten sang de ofte sammen, men etter hans tragiske bortgang, trolig forårsaket av et hjerteinfarkt, la hun musikken på hylla. I 1994 begynte hun å synge igjen. Hennes debutalbum ”CajsaStina” ble en enorm suksess, og solgte over 130.000 eksemplarer. Låten ”Fråga stjärnorna” lå på svensktoppen i flere måneder, og i dag är CajsaStina like kjent som sin karismatiske far…
Hvil i fred
Kilde: Fritt oversatt og redigert fra www.myspace.com

Ingen kommentarer: